Όμιλος Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ Ελλάδας

Τι θα πει "Υιοθεσία";

Η υιοθεσία ενός Κάβαλιερ που για οποιονδήποτε λόγο βρέθηκε στον δρόμο δεν είναι το ευκολότερο πράγμα.

Όταν βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση να διαχειριστούμε μια τέτοια κατάσταση, προβαίνουμε σε ανακοινώσεις και ζητούμε από τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν εγγράφως το ενδιαφέρον τους και να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο. Αυτό το ερωτηματολόγιο λειτουργεί κάπως σαν μπούσουλας, για να ξεχωρίσουμε ποιο σπίτι κρίνεται ως το πλέον κατάλληλο για την κάθε περίπτωση "ορφανού" κάβαλιερ. Δυστυχώς είναι δύσκολο να διακρίνουμε τα αληθινά κίνητρα κάθε ενδιαφερόμενου. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ενδιαφερόμενος σκέφτεται: «να ένας εύκολος τρόπος να αποκτήσω ένα κάβαλιερ φτηνά κι ανέξοδα», επειδή δεν έχει το χρηματικό ποσό που ζητάει ένας καλός εκτροφέας για ένα κουτάβι και προφανώς αυτή φαίνεται να είναι μια καλή ευκαιρία. 

Πρέπει μια και καλή να ξεκαθαριστεί το εξής: Αυτά τα καημένα πλάσματα σχεδόν πάντα (αν όχι πάντα) έχουν γεννηθεί σε puppy mill, δηλαδή σε χώρους μαζικής και ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής κουταβιών. Μπορεί αυτός που τα πουλάει να έβαλε τη φωτογραφία ενός όμορφου κάβαλιερ για προσελκύσει αγοραστές, αλλά αυτή η φωτογραφία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτά τα πλασματάκια είναι φοβισμένα και άτολμα. Στην πλειονότητά τους έχουν προβλήματα υγείας τα οποία έχουν ήδη εμφανιστεί ή θα εμφανιστούν πολύ αργότερα - ή μπορεί και ποτέ- ωστόσο, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να γνωρίζει το ενδεχόμενο ότι το καβαλιεράκι που υιοθετεί ίσως εκδηλώσει πρόβλημα υγείας. Το σπίτι  που θα υιοθετήσει το ταλαιπωρημένο σκυλάκι πρέπει να είναι πρόθυμο να καλύψει οποιοδήποτε κόστος ιατρικής περίθαλψης – αν αυτό προκύψει- κι όχι απλώς να του δώσει αγκαλιές και χάδια. Θέλουμε να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να αντεπεξέλθετε σε αυτές τις συνθήκες.

Όταν «σώζεις» έναν σκύλο (τον λεγόμενο rescue dog) αυτό δεν σημαίνει ότι του δίνεις την ελευθερία του. Δεν ανοίγεις ετσι «μαγικά» τη σιδερένια πόρτα και αυτό ελευθερώνεται. «Σώζω» σημαίνει υιοθετώ και αναλαμβάνω τη θεραπεία του υιοθετημένου: ψυχική και σωματική.

Ο άνθρωπος που υιοθετεί έναν σκύλο με οποιαδήποτε προβλήματα (συμπεριφοράς ή σωματικής υγείας) πρέπει να ΘΕΛΕΙ να αναλάβει αυτή την υποχρέωση: να τον αγαπήσει απεριόριστα και να αντιμετωπίσει τα πάσης φύσεως προβλήματα που θα προκύψουν. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΕΞΟΔΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ενός δημοφιλούς ΚΑΒΑΛΙΕΡ. Όσοι ασχολούμαστε με τις υιοθεσίες, ψάχνουμε να  βρούμε τον κατάλληλο άνθρωπο που θα αναλάβει με ευσυνειδησία αυτή την υποχρέωση. Μπορεί να μας πάρει πολύ χρόνο, περισσότερο από όσο υπολογίζαμε, μέχρι να βρούμε το κατάλληλο (ανθρώπινο) ταίρι για το εκάστοτε καβαλιεράκι. Για όλους αυτούς τους λόγους, θα ήταν καλό και για εσάς και κυρίως για το σκυλάκι να σκεφτείτε καλά αυτή τη σχέση ευθύνης, προτού δηλώσετε την πρόθεσή σας να υιοθετήσετε.

Το σίγουρο είναι ότι θα σώσετε και τη ζωή του σκύλου και τη δική σας ψυχή.

 

Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου, Ο.ΚΑ.Ε.

υπεύθυνη Υιοθεσιών: ΄Εμη Βασιλειάδου-Μπούρη, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

με αφορμή ανακοίνωση της Sharon Utych, Georgia, USA για το www.cavalierrescueusa.org

 

φωτογραφίες από Κάβαλιερ γεννημένων σε puppy mill στις ΗΠΑ τα οποία βγήκαν σε πλειστηριασμό / Νοέμβρης 2014