5 + 1 Πράγματα που θα θέλατε να ξέρετε για την εκπαίδευση των Κάβαλιερ
της Ελισάβετ Ανδρονίκου
Είσαι έτοιμος να υιοθετήσεις ένα Κάβαλιερ αλλά έχεις αμφιβολίες για την εκπαίδευσή του; Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο και πιο βασικό πράγμα που πρέπει να καταλάβεις για τη διαδικασία αυτή: Δεν εκπαιδεύεται μόνο ο σκύλος μας αλλά και εμείς, ως ιδιοκτήτες. Το μεγαλύτερο μέρος μιας επιτυχημένης εκπαίδευσης βασίζεται στην συστηματικότητα και την αφοσίωση του νέου ιδιοκτήτη, στη θέλησή του να μάθει, να προσαρμοστεί αλλά και να θέσει κάποια όρια στον τετράποδο φίλο του.
Για να σε βοηθήσουμε να μάθεις περισσότερα για την εκπαίδευση των κάβαλιερ, μαζέψαμε τα 5 + 1 πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζεις!
1. Πότε πρέπει να ξεκινήσω την εκπαίδευση του Κάβαλιερ μου;
Η σωστή εκπαίδευση ξεκινάει με σωστή προετοιμασία, πριν ακόμα έρθει το κάβαλιερ στο σπίτι μας.
Σου φαίνεται περίεργο; Κι όμως, έτσι είναι! Η αναζήτηση του κατάλληλου εκπαιδευτή μπορεί να μας δυσκολέψει, όπως και η προετοιμασία του χώρου, το θέμα της τουαλέτας, του ύπνου, και άλλα πολλά! Σκέψου να πρέπει να τα κάνεις όλα αυτά με ένα φοβισμένο / άτακτο / μπερδεμένο κάβαλιερ στο σπίτι σου!
Γι’ αυτό, λοιπόν, μερικές μέρες πριν τη «μεγάλη άφιξη» είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνεις το πρώτο μάθημα με τον εκπαιδευτή σου. Μαζί του θα μάθεις πώς πρέπει να ετοιμάσεις τον χώρο του μικρού σου φίλου, τι πρέπει να προμηθευτείς αλλά και το πρόγραμμα που θα ακολουθήσεις με την εκπαίδευσή του από την πρώτη κιόλας μέρα! Όσο πιο γρήγορα αποκτήσει μερικές συνήθειες, τόσο το καλύτερο!
2. Γιατί χρειάζεται να εκπαιδεύσω το Κάβαλιερ μου;
Τα κάβαλιερ είναι ιδιαίτερα κοινωνικά, χαρούμενα και ενθουσιώδη σκυλιά. Ο χαρακτήρας τους, πολλές φορές, μπορεί να μας «εξαπατήσει» και να θεωρήσουμε ότι είναι τόσο καλά από τη φύση τους που δεν χρειάζεται να εκπαιδευτούν.
Αυτό, αγαπητοί αναγνώστες και μελλοντικοί ιδιοκτήτες, είναι λάθος. Είναι πάρα πολύ εύκολο για ένα κάβαλιερ να μάθει από μικρό λανθασμένες ή ανεπιθύμητες συνήθειες, οι οποίες θα μας δυσκολέψουν πολύ στη συμβίωση μαζί του. Είτε αυτές αφορούν το φαγητό, είτε τη βόλτα, είτε οποιαδήποτε πτυχή της καθημερινής ζωής, εάν δεν υπάρξει η κατάλληλη εκπαίδευση από την αρχή, σίγουρα θα καταλήξουμε σε έναν εκπαιδευτή αναζητώντας συμβουλές για τη διόρθωση καταστάσεων. Γιατί να αφήσουμε ένα πρόβλημα να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, όταν μπορούμε να το προλάβουμε πριν καν εκδηλωθεί μέσα από την σωστή εκπαίδευση;
3. Πόσο δύσκολο είναι να εκπαιδευτεί ένα Κάβαλιερ;
Όπως είπαμε, η εκπαίδευση δεν αφορά μόνο τον σκύλο, αλλά και τον ιδιοκτήτη. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει καλή συνεργασία με τον εκπαιδευτή, ώστε να γνωρίζει όλες τις αταξίες του σκύλου μας, όσα μας δυσκολεύουν και μας μπερδεύουν και κυρίως, το πόσο πολύ ή λίγο προσπαθούμε για να πετύχουμε τον στόχο μας.
Έχει παρατηρηθεί πως τα κάβαλιερ είναι αρκετά υπάκουα και εύκολα να εκπαιδευτούν, με την προϋπόθεση η ενασχόληση με την εκπαίδευσή τους να είναι συστηματική και οργανωμένη. Άλλωστε, όσο πιο πιστά ακολουθεί κανείς τις οδηγίες του εκπαιδευτή, τόσο πιο γρήγορα θα δει αποτελέσματα και θα αποφοιτήσει από την τάξη της «βασικής εκπαίδευσης».
4. Πόσο συχνά πρέπει να ασχολούμαι με την εκπαίδευση του Κάβαλιερ μου;
Συνέχεια! Και όταν λέμε συνέχεια, εννοούμε με κάθε ευκαιρία που έχουμε! Ανάλογα με το πρόγραμμα της εκπαίδευσης που ακολουθεί κανείς με τον ιδιοκτήτη του, μερικές φορές την ημέρα, από 10 λεπτά κάθε φορά, μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά. Αλλά και εκτός από αυτό, κάθε φορά που ο σκύλος μας παίρνει πρωτοβουλία και εφαρμόζει όσα προσπαθούμε να του μάθουμε, πρέπει να τον επιβραβεύουμε! Πρέπει να καταλάβει ότι έκανε κάτι καλό και σίγουρα μια λιχουδιά, χάδια και πολλά μπράβο θα το κάνουν πιο σαφές στην αντίληψή του!
5. Ποια μέθοδος εκπαίδευσης είναι κατάλληλη για τα Κάβαλιερ;
Η απάντηση είναι μία για όλες τις φυλές: η θετική εκπαίδευση!
Η θετική εκπαίδευση είναι ένα σύστημα που βασίζεται στην επιβράβευση των επιθυμητών συμπεριφορών με φαγητό, χάδι ή παιχνίδι και γενικά με οτιδήποτε αρέσει ή έχει ανάγκη ο σκύλος μας. Χρησιμοποιείται για την εκμάθηση νέων ή τη διόρθωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών χωρίς τη χρήση βίας στον σκύλο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.
Η εκμάθηση βασικών εντολών όπως το «κάτσε» και το «μείνε», αλλά και πιο περίπλοκων διαδικασιών (κόλπα, agility, κ.ά.) μπορούν να γίνουν πολύ ευχάριστες διαδικασίες και για μας και για το Κάβαλιερ μας μέσα από τη θετική εκπαίδευση! Μαζί με τον εκπαιδευτή σας, θα βρείτε τα ερεθίσματα που κινητοποιούν τον σκύλο σας καλύτερα και θα φτιάξετε το πλάνο εκπαίδευσής του, αυξάνοντας τη δυσκολία του μαθήματος κάθε φορά που παρατηρείται πρόοδος.
Εκτός αυτού, η θετική εκπαίδευση έχει αποτέλεσμα και σε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς, όπως η επιθετικότητα, οι φοβίες και το άγχος, ακόμα κι αν δεν είναι πια κουτάβια!
6. Είναι τα Κάβαλιερ κατάλληλα για μικρά παιδιά;
Τα Κάβαλιερ είναι ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές για μια οικογένεια! Είναι φιλικά με τα παιδιά και έχουν πάντα όρεξη για παιχνίδι! Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κοινωνικοποίησή τους είναι μέρος της εκπαίδευσης!
Ξεκινώντας τα μαθήματα με κάποιον εκπαιδευτή, θα πρέπει να του τονίσουμε τις συνθήκες που επικρατούν στο σπίτι μας, ιδιαίτερα αν υπάρχουν πολύ μικρά παιδιά, ώστε να μας δώσει μερικές συμβουλές. Σίγουρα, θα πρέπει να εξηγήσουμε και να δείξουμε στα παιδιά το πώς συμπεριφερόμαστε στο σκυλάκι μας και να τα φέρουμε σταδιακά σε επαφή. Αν τα παιδιά είναι σε ηλικία που μπορούν να συνεργαστούν πολύ εύκολα, μπορούν να συμμετέχουν στα μαθήματα της εκπαίδευσης, αλλά και να αναλάβουν μερικές ευθύνες, όπως το τάισμα του σκύλου ή να ελέγχουν το νερό του! Με τον τρόπο αυτό, θα μάθει πώς να αντιμετωπίζει τον τετράποδο φίλο του, χωρίς να τον ταλαιπωρεί, να τον τραυματίζει και να τον τρομάζει.
Νιώθεις λίγο πιο έτοιμος να υποδεχτείς τον νέο σου φίλο; Πριν φύγεις, μην ξεχάσεις να ρίξεις μια ματιά και στα υπόλοιπα άρθρα μας για την υγεία και την εκπαίδευση!