Συνέντευξη με την Groomer Αντωνία Ζευγαδάκη – Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον καλλωπισμό των Κάβαλιερ!
της Ελισάβετ Ανδρονίκου.
Το θέμα του καλλωπισμού των Κάβαλιερ απασχολεί τόσο τους νέους κηδεμόνες, όσο και τους «παλαιότερους», που συνεχίζουν να ψάχνουν και να μαθαίνουν για την φυλή.
Για τον λόγο αυτό, το μέλος τού Ομίλου μας και Groomer, Αντωνία Ζευγαδάκη, μας μιλά για το περιβόητο Grooming.
Αντωνία, πριν ξεκινήσουμε, θα μπορούσες να μας πεις λίγα λόγια για τον εαυτό σου;
Με λένε Αντωνία Ζευγαδάκη και είμαι ιδρυτικό μέλος του ΟΚΑΕ και του Ελληνικού Σωματείου Επαγγελματιών Κομμωτών Σκύλων (ΕΚΕΚΣ), όπου είμαι και Ταμίας του Δ.Σ. τα τελευταία χρόνια. Εδώ και 12 χρόνια διατηρώ κομμωτήριο σκύλων στο Κερατσίνι. Εξειδικεύομαι στο Grooming στις κατηγορίες “Commercial” (εμπορικό κούρεμα) και “Spaniels”, με πιστοποίηση από την EGA (European Grooming Association), ενώ έχω λάβει μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς Grooming, κατακτώντας την 3η θέση τόσο στην κατηγορία “Commercial” , όσο και στα “Spaniels”.
Σε ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξή του στον Όμιλο αλλά και για τη συνέντευξη που θα ξεκινήσουμε σε λίγο, με στόχο να ενημερώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τους κηδεμόνες των Κάβαλιερ για την περιποίηση του μαλλιαρού τους φίλου!
Είναι χαρά μου να συμμετέχω στις δράσεις του Ομίλου! Ελπίζω να καταφέρουμε να καλύψουμε όλες τις απορίες που έχει κανείς!
1. Αρχικά, τι είναι το grooming και γιατί πρέπει να πάω το Κάβαλιερ μου σε επαγγελματία groomer;
Ως dog grooming ή καλλωπισμό σκύλων ορίζουμε τη διαδικασία κατά την οποία ένας κομμωτής σκύλων περιποιείται, φτιάχνει και διορθώνει την τρίχα, με τη σωστή τεχνική, ώστε να είναι πιο κοντά στο πρότυπο της φυλής.
Ωστόσο, η διαδικασία αυτή είναι εξατομικευμένη, ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Είτε αντιμετωπίζουμε αφυδατωμένο τρίχωμα είτε δερματικά προβλήματα, ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την υγεία της τρίχας και να της δώσουμε την κατάλληλη μορφή.
2. Δεν μπορώ να κάνω σωστό grooming στο σπίτι, μόνος μου;
Για να γίνει σωστά ο καλλωπισμός του σκύλου στο χώρο του σπιτιού μας, χρειάζεται εκτός από τα κατάλληλα εργαλεία και προϊόντα, η τεχνογνωσία που διαθέτει ένας επαγγελματίας. Οπότε, ακόμα και να εξοπλίσουμε κατάλληλα τον χώρο μας, θα πρέπει κάποιος να μας διδάξει τη σωστή διαδικασία του καλλωπισμού, προκειμένου να αποφύγουμε σημαντικά λάθη.
3. Από ποια ηλικία επιτρέπεται να ξεκινήσω να κάνω μπάνιο τον σκύλο μου;
Ένα κουτάβι μπορεί να ξεκινήσει να πλένεται από την ηλικία του 1 μήνα από τον κηδεμόνα ή τον εκτροφέα του, όπου το περιβάλλον είναι ελεγχόμενο και δεν έρχεται σε επαφή με άλλους, ξένους σκύλους. Μπορούμε να πάμε σε χώρο επαγγελματία κομμωτή σκύλων αφού το κουτάβι μας τελειώσει όλα τα απαραίτητα εμβόλια.
Η επαφή του κουταβιού μας με το μπάνιο και τη διαδικασία του καλλωπισμού αποτελεί μία νέα «πρόκληση» για αυτό: Νέα ερεθίσματα, συνθήκες (νερό, σαμπουάν, blaster, κ.ά.). Είναι πολύ σημαντικό να ταυτίσουμε την εμπειρία του αυτή με κάτι καλό, ώστε να μην φοβάται. Ένας επαγγελματίας groomer είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να χειριστεί τα πρώτα μπάνια του μικρού μας φίλου, ώστε να εξοικειωθεί με το grooming και να μάθει να παραμένει ήρεμο, ώστε να αποφύγουμε τραυματισμούς.
Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι ο καλλωπισμός δεν έχει ηλικία που σταματάει! Ακόμα και ένας ηλικιωμένος σκύλος μπορεί να πάει για grooming!
4. Ποια είναι η διαδικασία του grooming στον χώρο του επαγγελματία;
Η διαδικασία είναι ίδια σχεδόν για όλα τα σκυλιά, αλλά τροποποιούνται οι τεχνικές κυρίως, ανάλογα με τη φυλή και τις ανάγκες του κάθε σκύλου.
Αρχικά, ελέγχουμε το τρίχωμα και το δέρμα του σκύλου. Εάν γνωρίζουμε έναν σκύλο για πρώτη φορά, ζητάμε πληροφορίες για το περιβάλλον που ζει ο σκύλος και τις ανάγκες του. Για παράδειγμα, ένας σκύλος που «ασχολείται» με το agility δεν πρέπει να έχει τρίχες στα πατουσάκια για να μην γλιστράει.
Είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε το τρίχωμα του σκύλου που έχουμε μπροστά μας: Υπάρχουν τριχώματα που θέλουν stripping και άλλα που δεν χρειάζονται (ως stripping ορίζουμε την αφαίρεση νεκρής τρίχας). Τελειώνοντας το stripping, χτενίζουμε διεξοδικά για να αφαιρέσουμε τους κόμπους και το νεκρό τρίχωμα που είναι έτοιμο να πέσει.
Μετά το χτένισμα, ξεκινάμε το μπάνιο. Όταν πλένουμε τον σκύλο μας, το νερό πρέπει να είναι χλιαρό προς ζεστό, ώστε να μην προκαλεί δυσφορία. Χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα προϊόντα για κάθε περίπτωση σκύλου, ανάλογα το τρίχωμα, το δέρμα και τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Συνήθως λούζουμε με σαπούνι τουλάχιστον δύο φορές: η πρώτη για να καθαρίσουμε την τρίχα και η δεύτερη για να την ενυδατώσουμε, με σκοπό να κρατήσει τα απαραίτητα έλαια. Εάν κριθεί απαραίτητο, θα λούσουμε και τρίτη φορά. Αφού ξεβγάλουμε το σαμπουάν, χρησιμοποιούμε μαλακτική κρέμα. Ειδικά στα Κάβαλιερ, λόγω του τριχώματός τους, η χρήση της είναι απαραίτητη, για έναν πιο υγιής, λαμπερό και μαλακό μανδύα.
Στη συνέχεια, στεγνώνουμε είτε με αέρα είτε με μία πετσέτα «για να φύγουν τα πολλά νερά». Φυσάμε με τη φορά της τρίχας ή με τη φορά που θέλουμε να πάρει η τρίχα, ώστε να ισιώσουμε το τρίχωμα των κάβαλιερ. Ταυτόχρονα με τη χρήση blaster και σεσουάρ, χτενίζουμε και βουρτσίζουμε το τρίχωμα για να στεγνώσει καλύτερα και να στρώσει σωστά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο σπρέι, ανάλογα με την περίπτωση, βοηθώντας έτσι την τρίχα να πάρει τη φορά που θέλουμε, χωρίς να φριζάρει ή να σπάσει.
Τελειώνουμε το grooming ελέγχοντας ξανά εάν χρειάζεται stripping, κόβουμε νυχάκια και καθαρίζουμε εσωτερικά το κανάλι του αυτιού. Εάν είναι απαραίτητο, κάνουμε μερικά ψαλιδίσματα για να δώσουμε όμορφο σχήμα στη φιγούρα του σκύλου και να διορθώσουμε ατέλειες.
5. Πρέπει να πλένω τα δόντια στου σκύλου μου στο grooming?
Η περιποίηση των δοντιών είναι μια διαδικασία πρέπει να γίνεται στον χώρο του σπιτιού, ώστε να συνηθίσει ο σκύλος. Σε περίπτωση που ο κηδεμόνας του σκύλου δυσκολεύεται, θα πρέπει να απευθυνθεί στον κτηνίατρο και όχι στον Groomer του.
6. Ποια είναι τα συνηθισμένα λάθη που γίνονται στο grooming των Κάβαλιερ;
Το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται είναι ότι πολλοί κηδεμόνες αλλά και groomers, χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις, ξυρίζουν τα Κάβαλιερ.
Η φυλή αυτή έχει διπλό μανδύα και απαγορεύεται να ξυρίζεται, όπως και όλοι οι σκύλοι με διπλό μανδύα! Το τρίχωμά τους μονώνει, προστατεύει από τη θερμοκρασία, την ακτινοβολία, τα κουνούπια. Ακόμα και δερματικά προβλήματα να έχει ο σκύλος μας, το τρίχωμά του δεν είναι εμπόδιο για τη σωστή εφαρμογή του σαμπουάν, όταν αναλαμβάνει τον καλλωπισμό του ένας επαγγελματίας.
Πρέπει να σεβόμαστε το τρίχωμα και όχι να το καταστρέφουμε.
Εκτός από αυτό, είναι σύνηθες φαινόμενο να μην γίνεται σωστά το στέγνωμα του σκύλου, ειδικά όταν επιλέγουμε να πλύνουμε μόνοι μας τον τετράποδο φίλο μας. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το κακό στέγνωμα στο σώμα αλλά και στα αυτά, ειδικά στο εσωτερικό τους, μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηρίων και δερματικών προβλημάτων!
7. Βλέπουμε πολύ συχνά τη furminator. Μπορείς να μας πεις τι είναι και αν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε στα Κάβαλιερ;
Όπως έχετε καταλάβει, η furminator είναι μία χτένα που εστιάζει στην αφαίρεση μεγάλης ποσότητας υποστρώματος. Χρησιμοποιείται για πολλές φυλές αλλά όχι για τα Κάβαλιερ. Αφαιρεί την επιφανειακή τρίχα στη φυλή αυτή και καταστρέφει την υγιή τρίχα.
Αν θέλουμε να αφαιρέσουμε υπόστρωμα στο σπίτι, αυτό γίνεται μόνο με μία ειδική χτένα που ονομάζεται King coat. Αλλά και πάλι, η χρήση της χρειάζεται την καθοδήγηση ενός επαγγελματία, προκειμένου να γίνει σωστά και να μην χαλάσουμε το τρίχωμα του σκύλου μας.
8. Τι ισχύει για τις κολώνιες και τα αρώματα σκύλων;
Υπάρχουν πολλοί κηδεμόνες που χρησιμοποιούν καθημερινά κολώνιες σκύλων. Δεν είναι καλό για τον σκύλο, δεν του αρέσει και μπορεί να προκαλέσει έντονη ενόχληση. Όταν ψεκάζουμε, κάνουμε ένα μικρό συννεφάκι πάνω από τον σκύλο με 1 – 2 ψεκασμούς.
Η σύσταση των αρωμάτων για σκύλους είναι τέτοια που η αίσθησή τους διαρκεί για αρκετές μέρες. Δεν υπάρχει λόγος να εφαρμόζεται καθημερινά.
9. Πόσο συχνά πρέπει να πλένω το Κάβαλιερ μου;
Μπορώ να πλένω το Κάβαλιερ μου όσο συχνά θέλω, αρκεί να χρησιμοποιώ τα κατάλληλα προϊόντα. Ένα μπάνιο από επαγγελματία κρατάει περισσότερο από αυτό στο σπίτι, επειδή η διαδικασία γίνεται πιο σωστά και τα προϊόντα είναι εξειδικευμένα.
Παρ’ όλα αυτά, καλό θα ήταν να μην ξεπερνάμε τον ένα μήνα μεταξύ των πλυσιμάτων.
10. Πώς ξέρω ότι ένα σαμπουάν είναι καλό;
Ένα καλό σαμπουάν δεν κρίνεται από τη μυρωδιά του, αλλά από την εταιρεία. Βλέπεις τι χρησιμοποιεί ο εκτροφέας, ο κομμωτής, τι έχουν στις εκθέσεις. Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε δικό μας σαμπουάν, ούτε αφρόλουτρο, ούτε σαπούνι για τα πιάτα! Και αυτό γιατί ο σκύλος έχει διαφορετικό pH στο δέρμα του από τον άνθρωπο.
11. Καμιά φορά ακούμε για το Show grooming. Τι είναι;
Το show grooming αφορά σε σκυλιά που συμμετέχουν σε εκθέσεις μορφολογίας. Χρησιμοποιούνται διαφορετικά προϊόντα και έχουμε άλλη συχνότητα καλλωπισμού, ώστε να στρώσουμε την τρίχα όσο καλύτερα γίνεται και να είναι έτοιμη την ημέρα της έκθεσης.
12. Πώς μπορώ να επιλέξω έναν καλό Groomer για το Κάβαλιερ μου;
Στην Ελλάδα, πλέον, έχουμε πολλούς και καλούς κομμωτές. Εάν θέλουμε κάποιον με πιστοποιημένη εξειδίκευση, μπορούμε να απευθυνθούμε στον ΕΣΕΚΣ (Ελληνικό Σωματείο Επαγγελματιών Κομμωτών Σκύλων) για να μας ενημερώσει για τους εξειδικευμένους στη φυλή.
Το κόστος δεν θα έπρεπε να αποτελεί τον βασικό παράγοντα επιλογής κομμωτή. Είναι πολύ εύκολο κάποιος που δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις να μεταχειριστεί λάθος τον σκύλο μας και να δημιουργήσει πρόβλημα.
Πολλοί μας ρωτάνε από τι καθορίζεται το κόστος. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Το κόστος του grooming βασίζεται κυρίως στην ποιότητα των υπηρεσιών. Ο εξοπλισμός, τα προϊόντα και η κοστολόγηση της δουλειάς του καθενός διαφέρουν από groomer σε groomer.
13. Μπορούμε να βάλουμε ρουχαλάκια στο Κάβαλιερ μας;
Γίνεται, σίγουρα, αλλά δεν χρειάζεται. Τα ρουχαλάκια, ειδικά στα Κάβαλιερ, τα φοράμε για δική μας ευχαρίστηση. Ο σκύλος μας δεν το χρειάζεται. Το τρίχωμα παρέχει την απαραίτητη προστασία από το κρύο.
Ειδικά τα σκυλιά με μακρύ τρίχωμα, όπως τα Κάβαλιερ, μπορεί να κάνουν κόμπους εάν φοράνε συχνά ρουχαλάκια.
14. Μερικά τελευταία tips για να κλείσουμε τη συνέντευξή μας;
Ναι, αμέ!
Όσον αφορά το μπάνιο του σκύλου μας στο σπίτι, θα πρέπει να κρατάμε την κεφαλή του ντους όσο πιο κοντά στο σώμα του γίνεται! Έτσι, ο σκύλος μας δεν φοβάται την πίεση του νερού και καθαρίζουμε καλύτερα και σε βάθος το τρίχωμά του.
Εκτός αυτού, τα σαμπουάν για σκύλους είναι πολύ συμπυκνωμένα και πρέπει πάντα να αραιώνονται. Τη σωστή αραίωση, είτε τη λέει η συσκευασία είτε θα μας την πει ο κομμωτής μας.
Προτιμάμε να πλένουμε τον σκύλο μας με το χέρι για να βλέπουμε το δέρμα του, να ελέγχουμε για τσιμπούρια, λιπώματα και δερματικά προβλήματα. Η χρήση σφουγγαριού κάνει το πλύσιμο πιο επιφανειακό και διευκολύνει τη μεταφορά μυκήτων από ένα μέρος του σώματος σε ένα άλλο, σε περίπτωση που ο σκύλος μας έχει εμφανίσει τέτοιο πρόβλημα.
Θα πρέπει, επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες να βάζουμε ενυδατική κρέμα για πέλματα μετά τη βόλτα.
Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για πολλή ώρα ακόμα, είναι τόσα αυτά που έχουμε να μάθουμε για τη φυλή και τον καλλωπισμό της! Σε ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες που μοιράστηκες μαζί μας!